nov 30 2022 - nov 30 2022

Locomotief

Een echte originele locomotief bezoeken uit de jaren 1900? Dat kan bij KLINGSPOOR. Ontdek de kleine, maar zeer krachtige locomotief van het type Cockerill dat een onmisbare rol speelde in het goederenvervoer in België.
Date
  • nov 30 2022 - nov 30 2022

Location

Locomotief

Deze stoomlocomotief is van het type Cockerill en onderdeel van een reeks locomotieven die gebouwd zijn in de periode van 1900 tot 1920 door het bedrijf van John Cockerill in Seraing. Deze machines hebben een verticale ketel (vandaar de franse bijnaam ‘loco bouteille’). Dat liet hen toe een kleine, maar zeer krachtige locomotief te hebben die makkelijk was in gebruik. Bovendien had de locomotief op de minderwaardige kwaliteit van steenkool toch een hoog rendement. Deze verticale plaatsing is binnen het spoorareaal zeer uitzonderlijk.

 

De locomotief is geleverd aan een bedrijf in Willebroek en is sinds eind jaren ’70 opgenomen in de collectie van de museumbewaarplaats van de NMBS in Leuven. Gemeente Sint-Gillis-Waas kreeg de locomotief in bruikleen van de NMBS voor de uitbouw van KLINGSPOOR.

Deze locomotief werd, samen met de wagon, gerestaureerd in het Stoomcentrum Maldegem en kreeg op 17 juni 2013 een nieuwe bestemming op KLINGSPOOR.