jan 25 2023 - jan 25 2023

Fort Liefkenshoek

Fort Liefkenshoek Beveren-Waas
Aan de oevers van de Schelde in Kallo vind je een verborgen parel terug: Fort Liefkenshoek. Dit militair bouwwerk dateert uit de 16e eeuw en is daarmee één van de oudste forten in Vlaanderen. Het werd aangelegd ter bescherming van de stad en de haven van Antwerpen.
Date
  • jan 25 2023 - jan 25 2023

Location
Fort Liefkenshoek Beveren-Waas

Ontdek een verborgen parel aan de oevers van de Schelde

Dit militair bouwwerk uit eind 16e eeuw werd aangelegd ter bescherming van de stad en de haven van Antwerpen tegen de oprukkende Spaanse troepen onder leiding van Farnese. Twee eeuwen lang was het in handen van de Hollanders. Het groeide uit tot een echte gemeenschap. Daarna wisselde het fort nog verschillende keren van bezetter. Ook de functie van het fort is meermaals veranderd: het deed dienst als quarantainestation, als marinebasis, als vakantieoord voor de beroepsmilitairen… De oudste gebouwen dateren uit de Napoleontische periode (1810-1811).

 

Het fort vormt één van de laatste stukjes groen te midden van het industrielandschap. Het werd aangekocht door de gemeente Beveren in 1980 en is sedert 1985 beschermd als monument en als landschap.

Fort Liefkenshoek Beveren

In het bezoekerscentrum staat de eeuwenlange strijd van de mens tegen het water centraal. Het belevingscentrum werd speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren tot 14 jaar, maar ook hun ouders en grootouders maken op een speelse manier kennis met de geschiedenis van het fort en de verhalen van de bewoners. Via allerlei spelletjes en doe-opdrachten worden zij ondergedompeld in het fantastisch verhaal dat dit indrukwekkend fort te vertellen heeft.

 

Voor meer informatie en voor reservaties kan je terecht bij het bezoekers- en belevingscentrum van Fort Liefkenshoek.

Adres: Ketenislaan 4 – Haven 1974, 9130 Kallo
Tel: 03 750 12 90
E-mail: liefkenshoek@beveren.be

Meer info op de website van Toerisme Beveren: www.beveren.be/nl/fortliefkenshoek