nov 30 2022 - nov 30 2022

Smokkel

Smokkel grens KLINGSPOOR
De smokkelhandel tierde welig in De Klinge en omgeving. Deze illegale grenshandel verliep in beide richtingen. Door de eeuwen werden dieren, linnen, steenkool, boter, kaas en vele andere producten naar Nederland of België gesmokkeld.
Date
  • nov 30 2022 - nov 30 2022

Location
Dodendraad

Over de illegale grenshandel in De Klinge en omstreken

Klingspoor dodendraad

De smokkelhandel tierde welig in De Klinge en omgeving. Deze illegale grenshandel verliep in beide richtingen. Door de eeuwen werden dieren, linnen, steenkool, boter, kaas en vele andere producten naar Nederland of België gesmokkeld. Tijdens de Eerste Wereldoorlog schermde men de grens tussen het bezette België en het neutrale Nederland af door een elektrische draad. Toch vonden inventieve smokkelaars manieren om deze Dodendraad te overwinnen.

 

Kleinschalige smokkelaars konden op de sympathie van de grensbewoners rekenen. Iedereen verdiende graag wat bij en de samenhorigheid tussen de bevolking was groot. Af en toe knepen ook de douaniers een oogje dicht. Zo vertellen oudere smokkelaars nog steeds verhalen over vrouwen met pakjes boter onder de kleren die door de douaniers bij de kachel werden gezet tot de boter op de vloer druppelde.

 

Na de Tweede Wereldoorlog werd het eeuwige kat- en muisspel tussen de douaniers en de smokkelaars grimmiger. Botersmokkel werd een kapitaalkrachtige onderneming en de gepantserde wagens, kraaienpoten en vuurwapens deden hun intrede. Deze gangsterpraktijken zorgden meer dan eens voor onaangename situaties in de grensstreek. Gelukkig verdween de smokkelgrens door de oprichting van de Benelux in 1957.