Ambachtelijk Weekend in Sint-Gillis-Waas

Opendeurdag

Wanneer 19 Augustus 2023 09:00 - 17:00

Waar Openbare ruimte diverse locaties centrum Sint-Gillis-Waas

OVER deze activiteit

Onder het thema 'beestenboel' zetten ambachtslui en creatievelingen dit jaar opnieuw hun deuren open. Honderden kunstenaars en hobbyisten tonen in de verschillende Wase gemeenten en in de Zeeuws-Vlaamse dorpen tussen Terneuzen en Hulst hun talenten. Ze doen dat vanuit hun eigen atelier of verenigen zich op één van de tientallen verzamelpunten. Je leert ambachten van dichtbij kennen, je kan zelf deelnemen aan workshops, of je proeft één of meerdere streekproducten. In Sint-Gillis-Waas kan je op volgende locaties terecht: Sint-Gillis-Waas: Nieuwkerkenstraat 15 - Rein De Blust Holdamstraat 3 - Holdamhoeve Kerkstraat 67 - Bibzaal Trieststraat 2 - Ezelopvangcentrum Anegria Burg. K. Verbraekenstraat 50 Sint-Pauwels: Klapdorp 60 Potterstraat 30 De Klinge: Klingedorp 7 Buitenstraat 7 - KLINGSPOOR Heidestraat 74 Boerenkrijglaan 35 Bareel 20 Meerdonk Plezantstraat 12 Zandloperstraat 10 Krekeldijk 2 - Natuurhuis Panneweel Schoolstraat 6 Benieuwd welke ambachten je op deze locaties kan ontdekken? Of op zoek naar meer informatie? Surf naar www.ambachtelijkweekend.be



Basistarief 0.00 EUR

Ontdek de vier erfgoedthema’s bij KLINGSPOOR

Spoor

Ruim honderd jaar lang denderden er op geregelde tijdstippen treinen over de sporen in De Klinge. Ontdek een overgebleven authentiek stukje spoorweg op het ontmoetingsplein, waar nu een originele stoomlocomotief prijkt en een wagon die ingericht werd als ontvangstruimte.

Natuur

De landsgrens vormt de scheiding tussen twee waardevolle natuurgebieden. Het Stropersbos strekt zich uit langs de Belgische kant van de grens, de Clingse bossen aan de Nederlandse zijde. Het bos is om en bij de 300 hectare groot. Ga op ontdekking!

Grens

Je kan de grenspaal en de slagboom al spotten vanop afstand. De slagboom duid het einde van het spoor aan. Maar het meest unieke element is wel de dodendraad. Deze is opnieuw nagebouwd om WOI te herdenken.

Klompen

Vroeger verdienden vele streekbewoners hun brood in de klompennijverheid. Klompen maken was een harde stiel, de ambachtslui maakten lange dagen en hun winstmarge was klein. In 1973 staakte de laatste klompenmaker van De Klinge zijn productie.