Opendeur

Opendeurdag

Wanneer 31 Maart 2024 23:00 - 23:59

Waar Cultuur- of ontmoetingscentrum KLINGSPOOR Buitenstraat 7 De Klinge (Sint-Gillis-Waas)

OVER deze activiteit

Kom het KLINGSPOOR ontdekken en beleven. De grens (met smokkel en dodendraad), klompenmakerij, trein Mechelen-Terneuzen, natuur (Stropersbos en Waterwingebied naast polder).


0032477809711
deklompdeklingevzw@gmail.com
DO 01 Jan 1970 tot 01 Jan 1970
Basistarief 0.00 EUR

Ontdek de vier erfgoedthema’s bij KLINGSPOOR

Spoor

Ruim honderd jaar lang denderden er op geregelde tijdstippen treinen over de sporen in De Klinge. Ontdek een overgebleven authentiek stukje spoorweg op het ontmoetingsplein, waar nu een originele stoomlocomotief prijkt en een wagon die ingericht werd als ontvangstruimte.

Natuur

De landsgrens vormt de scheiding tussen twee waardevolle natuurgebieden. Het Stropersbos strekt zich uit langs de Belgische kant van de grens, de Clingse bossen aan de Nederlandse zijde. Het bos is om en bij de 300 hectare groot. Ga op ontdekking!

Grens

Je kan de grenspaal en de slagboom al spotten vanop afstand. De slagboom duid het einde van het spoor aan. Maar het meest unieke element is wel de dodendraad. Deze is opnieuw nagebouwd om WOI te herdenken.

Klompen

Vroeger verdienden vele streekbewoners hun brood in de klompennijverheid. Klompen maken was een harde stiel, de ambachtslui maakten lange dagen en hun winstmarge was klein. In 1973 staakte de laatste klompenmaker van De Klinge zijn productie.