Staats-Spaanse Linies

De Staats-Spaanse Linies zijn de restanten van zestiende- en zeventiende-eeuwse militaire verdedigingswerken die werden aangelegd in de periode van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) tot aan de Franse Tijd (1794). Het stelsel van verdedigingswerken strekte zich aan beide zijden van de landsgrens uit van Knokke-Heist in het westen tot en met Antwerpen in oosten. De Linies hebben niet alleen een belangrijke rol gespeeld in de bepaling van de landsgrenzen tussen Nederland en België, maar ook in de verdere geschiedenis van de twee landen. Een groot deel van deze linies en vestingen is in het landschap terug te vinden.

Ook in De Klinge zijn verschillende landschapselementen stille getuigen van een woelige strijd die hier gestreden is. Zo kan je in een rechte lijn langsheen de grens fietsen op de Koningsdijk, van fort Bedmar, langs fort Spinola naar fort Verboom. Via infoborden, de publicatie ‘Van Parma tot Bedmar’ en enkele visualisaties in het landschap worden de posities en de contouren van de forten weer zichtbaar. Zo kan je ook de dwarsdoorsnede met grachten van fort Bedmar herontdekken in de Kapelledreef en Fort Bedmarstraat.

 

Meer informatie: toeristisch infokantoor GC De Route, Stationstraat 201 bus 1, 9170 Sint-Gillis-Waas, 03 229 02 14, cultuur.toerisme@sint-gillis-waas.be.

www.staatsspaanselinies.eu

 

Hulst

Deze vestingstad in Nederland heeft toeristen heel wat te bieden. Voor de liefhebber van historische binnensteden zijn er in Hulst juweeltjes als de stadswallen met stadspoorten, een middeleeuwse water- en landpoort, een basiliek in de stijl van Brabantse gotiek uit de 16e eeuw, een fraai 16e eeuws stadhuis en vele andere historische panden. Aantrekkelijk is ook dat in de oude binnenstad de vele winkels het gehele jaar rond ook op zondagmiddag zijn geopend.

 Voor meer algemene toeristische informatie kan je terecht in het VVV-kantoor, Steenstraat 37, 4561 AR  Hulst, 0031 0114 315221 of via hulst@vvvzvl.nl.  Meer info op de website van Hulst Vestingstad: www.hulstvestingstad.nl

 

Fort Liefkenshoek

Dit militair bouwwerk uit eind 16e eeuw werd aangelegd ter bescherming van de stad en de haven van Antwerpen tegen de oprukkende Spaanse troepen onder leiding van Farnese. Twee eeuwen lang was het in handen van de Hollanders. Het groeide uit tot een echte gemeenschap. Daarna wisselde het fort nog verschillende keren van bezetter. Ook de functie van het fort is meermaals veranderd: het deed dienst als quarantainestation, als marinebasis, als vakantieoord voor de beroepsmilitairen... De oudste gebouwen dateren uit de Napoleontische periode (1810-1811). Het fort vormt één van de laatste stukjes groen te midden van het industrielandschap. Het werd aangekocht door de gemeente Beveren in 1980 en is sedert 1985 beschermd als monument en als landschap.

 

In het bezoekerscentrum staat de eeuwenlange strijd van de mens tegen het water centraal. Het belevingscentrum werd speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren tot 14 jaar, maar ook hun ouders en grootouders maken op een speelse manier kennis met de geschiedenis van het fort en de verhalen van de bewoners. Via allerlei spelletjes en doe-opdrachten worden zij ondergedompeld in het fantastisch verhaal dat dit indrukwekkend fort te vertellen heeft.

Voor meer informatie en voor reservaties kan je hier terecht.